Stap 1: Wie ben ik?

Voordat je aan de slag gaat met je studiekeuze is het handig om eerst iets over jezelf te weten. Dat geeft je richting om straks een keuze te maken die bij je past. Laten we beginnen met een opdrachtje. Noem eens drie dingen waar jij goed in bent. Lastig hè?

Hier gaan we je op Onderwijsbeurs Noordoost mee helpen! Enthousiaste trainers van NJR gaan tijdens de Sterke Punten Training aan de slag met het ontdekken van jouw kwaliteiten. De Sterke Punten Training is een interactieve presentatie met diverse stellingen over mogelijke Sterke Punten. Je ouders mogen ook aanschuiven. Na de Sterke Punten Training heb jij in ieder geval een top 3 met sterke punten.

Tip: vraag ook eens aan je ouders, vrienden of familie waar zij denken dat jij goed in bent.

Bekijk hier het programma

Stap 2: Wat vind ik leuk?

Weet je al wat meer over jezelf? Super! Dan is het ook belangrijk om te gaan ontdekken waar je interesses liggen. Dat kan met online interessetesten, maar een betere manier is om het zelf te ervaren door te luisteren en in gesprek te gaan. Dat kan tijdens de Interessegebied Voorlichting (in zes zalen!) op Onderwijsbeurs Noordoost.

In zaal 2 is Interessegebied Voorlichting voor WO niveau, zaal 3 voor het HBO en zaal 4, 5 en 6 zijn ingericht voor het MBO. Tijdens deze voorlichtingen vertellen (oud-)studenten en docenten over interessegebieden zoals Techniek, Natuur & Gezondheid en Economie, Recht & Bedrijf.

Per interessegebied kom je te weten wat de studiemogelijkheden zijn en welke beroepen daarbij passen. Ook wordt er verteld welke interesses en skills handig zijn om te hebben. Probeer er op deze manier achter te komen wat bij je past, maar ook wat zeker niet bij je past. Zo kom je steeds dichter bij de juiste studiekeuze.

Bekijk hier het programma
 

Stap 3: Ga op onderzoek

Ben je al aan de slag gegaan met stap 1 en 2? Mooi! Dan is het nu tijd om écht op onderzoek uit te gaan. Met ruim 90 onderwijsinstellingen (en nog veel meer opleidingen) is het handig om je voor te bereiden op je bezoek aan Onderwijsbeurs Noordoost. Maak een Persoonlijke Plattegrond en gebruik deze als routekaart voor de beurs.

Maak een selectie van je niveau, interesses en favoriete opleidingen. Druk op de printknop en jouw Persoonlijke Plattegrond komt zo uit de printer gerold. Nu weet je precies waar je op de beurs moet zijn!

Denk goed na over de vragen die je wilt stellen. De voorlichters op de stands zijn vaak studenten en zij kunnen zich prima in jou verplaatsen. Ze stonden tenslotte voor dezelfde keuze en hadden misschien wel precies dezelfde vragen. Moeite met het onthouden van je vragen? Schrijf de vragen van tevoren op. En denk ook alvast na met wie je de onderwijsbeurs wilt bezoeken.

Maak jouw Persoonlijke Plattegrond

Stap 4: Ga in gesprek

Vandaag is het zover. Misschien ga je met je ouders naar de beurs of met vrienden of klasgenoten. Het maakt niet uit met wie je gaat, maar bezoek de beurs in ieder geval met een doel! Je krijgt namelijk niet iedere dag de kans om met studenten van tientallen scholen en opleidingen te praten.

Stel je vragen, neem de tijd en verzamel interessante informatie. Nog een tip: laat je ticket scannen op de stands. Bij binnenkomst krijg je een keycord waar je je geprinte ticket in kunt steken. Op die manier krijg je de informatie via de post of e-mail toegestuurd. Super handig! Ben je enthousiast over een bepaalde school of opleiding. Schrijf je dan op de beurs in voor een open dag of meeloopdag. Het kan maar geregeld zijn J

Kom je er nog niet helemaal uit omdat je toch nog wat vragen hebt over je studiekeuze? Ga dan één-op-één in gesprek met een professionele studiekeuzecoach. In een gesprek van 15 minuten kun je je twijfels en vragen bespreken en krijg je advies over je vervolgstappen. Meld je op de beurs bij de aanmeldbalie coaching aan voor een gesprek.

Meld je gratis aan

Stap 5: Open dagen, meelopen en proefstuderen

Na je bezoek aan de beurs weet je vast nog niet alles, maar je bent zeker een stuk wijzer. Laat alle gesprekken en ervaringen eerst eens rustig bezinken en lees de verzamelde informatie rustig door.

Maak een selectie van de voor jou interessante scholen, check de websites en ga op zoek naar meer informatie over bepaalde opleidingen. Meld je aan voor open dagen, ga meelopen en proefstuderen zodat je de school en opleiding kunt ervaren. Zo krijg je een goed beeld van de school en studie! Zie jij jezelf hier studeren?

Scoor je gratis ticket Bekijk het programma