Artikel door: Paul Geraedts

Onderwijsbeurs Noordoost: eindelijk weer fysiek contact

Na twee jaar afwezigheid kon Onderwijsbeurs Noordoost weer plaatsvinden. Het recente loslaten van de anderhalvemeterregel zorgde ervoor dat de IJsselhallen in Zwolle goed gevuld waren met enthousiaste studiekiezers, decanen, mentoren en ouders/begeleiders. Op de vrijdag 1 oktober bezochten 10.792 bezoekers de beurs. Zaterdag 2 oktober waren er 9.033 bezoekers. Het totaal aantal komt daarmee op 19.825  bezoekers. 

Wie op deze twee dagen de volle IJsselhallen binnenstapte kon er niet omheen. Het gonst van enthousiasme: na twee jaar mag er eindelijk weer een onderwijsbeurs georganiseerd worden! Zowel bij standhouders als bezoekers lijkt dit gevoel te overheersen.

Divers aanbod 

Een rondvraag langs de exposanten bevestigt dit beeld. “We merken dat bezoekers blij zijn dat er weer face-to-face contact plaats kan vinden. Na meer dan een jaar alles digitaal te hebben gedaan, zie je dat iedereen hier met gezond enthousiasme langskomt. Dat is vooral te merken aan het enorme aantal vragen dat we krijgen”, aldus een van de standhouders.

Het aanbod van de onderwijsbeurs is zeer divers: van mbo-opleidingen, tot hbo en universiteiten en zelfs vrijwilligerswerk in het buitenland. Op de beursvloer zijn de studiekiezers inmiddels volop bezig met het oriënteren op hun volgende stap. “Het is fijn dat er zoveel aanbod is, en dat je vragen direct kunt stellen. Zo kom je uiteindelijk toch veel verder in je studiekeuze. Online is het vaak lastig om de juiste informatie te vinden.”

Zowel regionaal als landelijk

Hoewel Onderwijsbeurs Noordoost vooral het opleidingsaanbod in de regio vertegenwoordigt, zijn er ook landelijke spelers te vinden op de beurs. Die mix maakt het interessant voor studiekiezers om verder te kijken dan hun eigen gebied.

Daarnaast is het voor de studiekiezers mogelijk om presentaties te volgen, die vanwege de recente corona-versoepelingen- niet meer op anderhalve meter afstand plaats hoefden te vinden. Op beide dagen werden de presentaties heel goed bezocht. 

Daarnaast was het mogelijk om 1-op-1 in gesprek te gaan met een professionele studiecoach. Een van de studiekiezers legt het als volgt uit: “Het is een waardevol moment om juist eens het perspectief van een coach te horen, zo kom je ook weer tot nieuwe inzichten.”

De IJsselhallen als locatie

Voor Onderwijsbeurs Noordoost is gekozen voor de IJsselhallen in Zwolle, zowel vanwege de goede bereikbaarheid en de centrale locatie binnen de bediende regio noordoost Nederland. De hal zelf was sfeervol gevuld met ruim 80 verschillende stands, zonder té vol te lijken. 

Toch waren er ook verbeterpunten bij de locatie. Zo liet de caterging op vrijdag te wensen over. Gelukkig werd dit zaterdag goed opgepakt, waardoor het op dag twee alweer stukken beter was.

Zin in de volgende editie

Terugkijkend op een geslaagde editie, krijgen we zin in meer. Zin in de volgende editie, die op 7 en 8 oktober 2022 eveneens in de IJsselhallen plaats zal vinden. Hopelijk kan deze editie volledig zonder beperkingen plaatsvinden. Tot volgend jaar! 

Geef je reactie