Hulpmiddel bij studiekeuze
Voor sommige leerlingen is het maken van een studiekeuze een hele opgave, waar zij vaak wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Voor deze hulp wordt vaak een beroep gedaan op de decaan, mentor of de ouders. Onderwijsbeurs Noordoost is een ander hulpmiddel bij het maken van deze belangrijke keuze. Ook decanen, mentoren en ouders worden handvaten geboden om jongeren hierbij te ondersteunen.
Onderwijsbeurs Noordoost wordt georganiseerd voor leerlingen uit het laatste en voorlaatste jaar van de middelbare school, maar ook voor mbo- en hbo studenten die op zoek zijn naar een vervolgstudie. De beurs is de eerste stap in het traject, waar leerlingen zich in een korte tijd breed kunnen oriënteren en voorsorteren op open dagen, meeloopdagen en proefstuderen.
Flyers en posters bestellen Klassikaal aanmelden Individueel ticket aanvragen

Compleet aanbod
Op de beurs vind je een veelzijdig aanbod aan opleidingen op mbo, hbo en wo niveau. De beurs is, voor zover mogelijk, per niveau opgesplitst. Voor wie interesse heeft in een avontuur buiten onze landsgrenzen, is er een Internationaal plein met informatie over een studie, tussenjaar en uitwisseling in het buitenland.
Voor bbl-trajecten en informatie over specifieke beroepen en branches kunnen leerlingen terecht bij de leerwerkbedrijven en brancheverenigingen op de beurs. Bekijk hier de deelnemerslijst.

Studiekeuze-sessies
Voor het maken van een goede studiekeuze is kennis heel belangrijk, zelfkennis in het bijzonder. Op de beurs vinden doorlopend Sterke Punten Trainingen plaats. In een interactieve sessie testen leerlingen hun kwaliteiten die zij kunnen gebruiken bij hun zoektocht naar een passende opleiding.
Daarnaast zijn er sessies over o.a. de tussenjaarmogelijkheden, een buitenlandavontuur, het studiekeuzeproces en de verschillen tussen voortgezet- en vervolgonderwijs. De sessies zijn gratis te bezoeken en vooraf aanmelden is niet nodig. Bekijk hier het programma.

Interessegebied voorlichting
Om een goed beeld te krijgen van verschillende interessegebieden en welke opleidingen daarbij passen, vinden er voor elk niveau interessegebied voorlichtingen plaats. In deze interactieve sessies leren leerlingen wat het inhoudt om een opleiding binnen een bepaald interessegebied te volgen. Welke studiemogelijkheden zijn er? Welke beroepen passen daarbij? En welke vaardigheden zijn handig om te hebben. Daarnaast delen (oud)-studenten van verschillende scholen eigen ervaringen en vertellen zij waarom zij voor hun studie(richting) en school hebben gekozen.
Vooraf aanmelden is niet nodig, maar op tijd zijn wordt aangeraden om verzekerd te zijn van een plekje. Bekijk het programma hier.

Lesmateriaal
Het kan best lastig zijn om zelf op onderzoek uit te gaan of een gesprek te starten met een voorlichter. Om leerlingen wat meer richting te geven tijdens het bezoek, bieden wij gratis lesmateriaal aan. Het is een handigheidje voor leerlingen om zich op de beursvloer goed te kunnen oriënteren. Het lesmateriaal kan ook gebruikt worden om het bezoek op school te evalueren of een vervolg te geven. Het lesmateriaal is laagdrempelig, algemeen van opzet en kan naar eigen inzicht worden gebruikt.
Bij een klassikale aanmelding ontvang je voor elke leerling lesmateriaal digitaal of per post. Je hoeft dit dan niet apart te bestellen. Bezoeken je leerlingen met hun ouders/begeleiders de beurs? Vraag dan hier het lesmateriaal aan.

Professionele studiekeuzecoaches
Leerlingen die sterk twijfelen tussen een aantal opleidingen of nog wat vragen hebben over de studie die zij voor ogen hebben, kunnen op de beurs terecht bij de studiecoaches. Vanuit de basis die de leerling zelf heeft gelegd, gaan zij met elkaar in gesprek. De leerling staat centraal, maar ouders mogen ook aansluiten.
De studiekeuze-adviseurs zijn beide dagen aanwezig en helpen leerlingen tijdens dit ‘speedcoachgesprek’ van 15 minuten een stapje verder richting de juiste studiekeuze. Aanmelden voor deze gesprekken kan op de beurs bij de ‘Aanmeldbalie Coaching’.

Persoonlijke Plattegrond
Voorafgaand aan de beurs kunnen leerlingen gebruik maken van de Persoonlijke Plattegrond. Door een selectie te maken op o.a. niveau, opleiding en interessegebied kunnen je leerlingen een Persoonlijke Plattegrond maken en printen.
Met deze handige routekaart vinden zij zonder problemen de weg naar de scholen die bij hun interesses aansluiten. Dit kan ook op de beurs, je vindt de iPads met deze handige tool bij de informatiebalie. Online is de Persoonlijke Plattegrond eind september te gebruiken.