Hulpmiddel bij studiekeuze

Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk, zeker niet op zo’n jonge leeftijd. Decanen, studiebegeleiders en ouders spelen daar een belangrijke rol bij. Ook wij willen ons steentje bijdragen en leerlingen ondersteunen bij het maken van deze belangrijke keuze.

Onderwijsbeurs Noordoost wordt georganiseerd voor leerlingen uit het laatste en voorlaatste jaar van de middelbare school maar ook voor mbo- en hbo studenten die op zoek zijn naar een vervolgstudie. De beurs is de eerste stap in het oriëntatietraject en helpt leerlingen bij het maken van de juiste studiekeuze.

Flyers en posters bestellen Klassikaal aanmelden

Zeer compleet aanbod

ZEER COMPLEET AANBOD

De beurs heeft een compleet aanbod aan opleidingen op zowel mbo, hbo en wo niveau. De beurs heeft ook een Internationaal plein gericht op studie, stage en vrijwilligerswerk in het buitenland.

Ook leerwerkbedrijven en brancheverenigingen informeren je leerlingen graag over specifieke vakken en branches. Zie hier een overzicht van de deelnemers.

Themapleinen

STUDIEKEUZE-SESSIES

Leerlingen kunnen gratis de studiekeuzesessies bijwonen en zich laten informeren over uiteenlopende onderwerpen.

Ouders en begeleiders zijn uiteraard ook van harte welkom bij deze sessies. Voor deze groep wordt specifiek een sessie gegeven over hoe zij hun kind kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Het is niet nodig om je vooraf aan te melden voor deze sessies, zij vinden plaats in de lezingenzalen op de beurs. Bekijk het programma van 2019 hier.

Domenvoorlichting

Interessegebied voorlichting

(Oud)-studenten van verschillende universiteiten, hogescholen en mbo-instellingen vertellen in sessies van 30 minuten wat studeren binnen zo'n interessegebied precies inhoudt. Welke studiemogelijkheden zijn er? Welke beroepen passen daarbij? En welke interesses en vaardigheden zijn handig om te hebben. Daarnaast vertellen ze uit eigen ervaring waarom zij voor hun studie(richting) en scholen hebben gekozen.

De sessies vinden zowel in de ochtend als de middag plaats. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar zorg er wel dat je leerlingen op tijd bij de sessie-zaal aanwezig zijn om verzekerd te zijn van een plek. Bekijk het programma van 2019 hier.

Lesmateriaal

LESMATERIAAL

Voor vmbo-leerlingen bieden wij gratis lesmateriaal aan. Dit lesmateriaal zorgt ervoor dat leerlingen met een duidelijke opdracht de beurs bezoeken. Ook krijgen zij vooraf een aantal voorbeeldvragen die zij tijdens de beurs kunnen stellen om de juiste informatie in te winnen.

Daarnaast biedt het materiaal handvatten om verdieping te geven aan het bezoek, waardoor leerlingen zich breder kunnen oriënteren. Tot slot bieden de opdrachten de mogelijkheid om achteraf het bezoek te evalueren.

Wanneer je kiest voor een klassikale aanmelding krijg je per leerling een set toegezonden en een aantal handleidingen voor de docenten/decanen/mentoren die de leerlingen begeleiden. In de handleiding geven wij tips, informatie en suggesties hoe je het lesmateriaal toe kunt passen.

Voor havo/vwo leerlingen en mbo studenten stellen wij indien gewenst lesmateriaal beschikbaar in de vorm van een aantal voorbeeldvragen. Dit helpt je leerlingen om op de beurs met de (onderwijs)instellingen in gesprek te gaan en laat ze alvast nadenken over de vervolgstudie en wat daar allemaal bij komt kijken. 

Vraag hier het lesmateriaal aan.

Studiecoaches

PROFESSIONELE STUDIECOACHES

De studiekeuze is een belangrijke keuze en zeker op zo’n jonge leeftijd is het lastig om deze belangrijke beslissing te maken. Bereid leerlingen daarom zo goed mogelijk voor. Tijdens Onderwijsbeurs Noordoost kun je ze op allerlei manieren laten informeren over hun studiekeuze. Zo zijn er een groot aantal professionele studiekeuzecoaches aanwezig die de leerling als uitgangspunt nemen in een gesprek van 15 minuten.

De persoonlijke coaches van ‘SOIAM’, 'GB Studiekeuze', 'Inspiratiemotor' en '2GetThereCoaching' zijn beide dagen aanwezig op de beurs. Zij helpen leerlingen tijdens dit ‘speedcoachgesprek’ een stapje verder richting de juiste studiekeuze. Deze gesprekken zijn met name geschikt voor leerlingen die nog twijfelen tussen bepaalde opleidingen of al een idee hebben welke studie bij hen past.

Wanneer je leerlingen nog geen enkel idee hebben, raden wij hen aan om eerst een studiekeuzesessie te bezoeken om wat meer inspiratie op te doen. Bekijk hier het programma van 2019. Met behulp van een stroomschema kunnen leerlingen eenvoudig en snel checken of zij al toe zijn een aan een coachgesprek of dat zij beter eerst een sessie kunnen bijwonen.

Aanmelden voor deze gesprekken kan bij de ‘Aanmeldbalie Coaching’ op de beurs. Ouders en begeleiders zijn uiteraard ook welkom bij het gesprek.

Persoonlijke Plattegrond

PERSOONLIJKE PLATTEGROND

Voorafgaand aan en tijdens de beurs kunnen leerlingen gebruik maken van de persoonlijke plattegrond. Deze plattegrond kan eenvoudig worden samengesteld aan de hand van een online routeplanner en is ook op de beurs te gebruiken via iPads.

Waarbij zij een selectie kunnen maken op basis van niveau, opleiding, sector en interessegebied. Vervolgens kunnen zij een persoonlijke plattegrond printen aan de hand van deze voorkeuren, waarbij duidelijk wordt welke deelnemers op de beurs voor de leerling het meest interessant zijn.

Op de beurs zijn de iPads met deze tool te vinden bij de informatiebalie. De Persoonlijke Plattegrond is vanaf eind oktober online beschikbaar.

Informatie aanvraag decaan/mentor
Mevrouw Hobbelt
Mevrouw Hobbelt
Bonhoeffer College

"Een leerling zei op de terugweg dat ze op de Onderwijsbeurs de opleiding heeft gevonden die precies bij haar past. Ze was zó blij, dat was mooi om te zien!"