Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?

De studiekeuze van uw kind is een belangrijke keuze en vaak de eerste grote beslissing die uw kind op jonge leeftijd neemt. Het proces richting een studiekeuze is er een waar uw kind hulp bij nodig heeft. Die hulp krijgt uw kind op school door middel van LOB-activiteiten. Maar u kunt als ouder ook een belangrijke rol spelen in de studiekeuze van uw kind, breng bijvoorbeeld eens samen een bezoek aan een onderwijsbeurs.

Opleidingen op mbo, hbo en universitair niveau

Onderwijsbeurs Noordoost biedt een groot overzicht van opleidingen op zowel mbo, hbo als wo niveau. Naast de vele scholen en opleidingen zijn er ook (leerwerk)bedrijven uit verschillende branches.

Maak eens een rondje over de beurs en praat met studenten en docenten van verschillende scholen en opleidingen, zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe de studie in elkaar steekt en een eerlijk antwoord geven op al jullie vragen. Stimuleer uw kind om na te denken over de vragen die hij/zij kan stellen. Ondersteun ze en geef een duwtje in de rug waar nodig.

Bekijk de deelnemerslijst van de vorige editie Gratis aanmelden

Domeinvoorlichting

Interessegebied voorlichting

Twijfelt uw kind nog tussen bepaalde richtingen? Misschien ligt een economische studie hem/haar wel, maar trekt een studie over Taal, Cultuur & Communicatie of Mens & Maatschappij ook de aandacht. Of sluit de profielkeuze perfect aan bij de richting Techniek of Natuur & Gezondheid?

Op de beurs vindt u speciale zalen met interessegebied voorlichting, voor het mbo, hbo en voor universiteiten. Hier wordt in sessies van 30 minuten uitgelegd wat studeren in zo'n interessegebied precies inhoudt. Uit eigen ervaring vertellen studenten welke studiemogelijkheden er zijn en welke beroepen daarbij passen. Bekijk hier het programma van 2018.

Studiekeuze-sessies

STUDIEKEUZE-SESSIES

Heeft uw zoon of dochter nog geen idee wat hij of zij wil gaan studeren? Breng dan samen eens een bezoek aan een studiekeuzesessie. Deze inspirerende sessies laten uw kind op een interactieve manier nadenken over een aantal dingen: Wat wil ik? Wat motiveert mij? Waar ben ik goed in?

Speciaal voor ouders zijn er ook sessies over ouderbetrokkenheid. Tijdens deze sessie krijgt u tips over hoe u als ouder uw zoon of dochter zo goed mogelijk kunt adviseren. Het programma van 2018 vindt u hier.

Studiecoaching

STUDIECOACHING

Tijdens Onderwijsbeurs Noordoost krijgt uw kind de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een professionele studiekeuzecoach, uiteraard kunt u als ouder ook aanschuiven bij dit gesprek.

Een professionele studiekeuzeadviseur gaat 15 minuten in gesprek met uw kind, waarbij zijn/haar persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten centraal staan. Samen gaan ze op zoek naar een aantal sectoren of opleidingen die bij uw kind passen.

Aanmelden kan op de beurs bij de ‘Aanmeldbalie Coaching’.

Persoonlijke Plattegrond

PERSOONLIJKE PLATTEGROND

Samen met uw kind kunt u interessante onderwijsinstellingen vinden via de handige iPads op de beurs. Geef een aantal voorkeuren aan zoals onderwijsniveau, opleidingen en/of sectoren en u kunt direct een persoonlijke plattegrond printen met daarop de voor uw kind interessante onderwijsinstellingen.

De Persoonlijke Plattegrond komt eind oktober online te staan.

Opendagen

OPEN DAGEN & MEELOOPDAGEN

Heeft uw kind interesse in een bepaalde onderwijsinstelling of opleiding? Stimuleer uw kind dan om open dagen en meeloopdagen te bezoeken.

Vaak kan uw kind zich op de beurs al inschrijven voor een open dag. Bezoek een open dag eventueel samen met uw zoon of dochter en kijk kritisch naar de sfeer, de inhoud van opleidingen, de begeleiding en de docenten.

Heeft uw kind een meeloopdag bezocht? Vraag dan hoe het is geweest. Heeft uw kind een klik met de opleiding, de studenten en de docenten?

Invloed ouders

DE INVLOED VAN U ALS OUDER IS BELANGRIJK

Laat merken dat u betrokken bent bij de keuze waar uw kind voor staat. Verdiep u in zijn/haar studiekeuze en kijken samen naar verschillende keuzemogelijkheden. Bekijk en vergelijk met behulp van websites als Studiekeuze123 en Keuzegids.

Vertel over uw eigen keuzes, de goede maar ook de keuzes waar u achteraf spijt van had. Push uw kind niet om een bepaalde keuze te maken. Vergeet niet dat twijfelen hoort bij het zoeken naar eigen identiteit.